HILVERSUM – Het komt volgens Fons van Westerloo niet meer goed met het realityprogramma Secret Story. De oprichter van SBS 6 en voormalig directeur van RTL 4 is pessimistisch in zijn zaterdagcolumn voor omroep WNL.

Momenteel  kijken er nog geen 200.000 mensen naar het groots aangekondigde programma op NET 5 (een zender van SBS). “Secret Story, is een prachtig voorbeeld van een programma dat met veel poeha is neergezet en al na een week door het ijs dreigt te zakken”, aldus Van Westerloo.”De ervaring leert dat als dit soort programma’s niet snel aanslaan de toekomst hopeloos is,”waarschuwt de mediakenner.”En dan zit je er een tijdje aan vast, of je moet enorme kosten maken voor het afbreken van een dure studio, die wordt afgeschreven over vele, vele afleveringen. Het is voor de makers te hopen dat zoiets niet hoeft te gebeuren.”

Volgens Van Westerloo zijn ze bij SBS helemaal de weg kwijt.: “Het is niet zo vreemd dat kranten en tijdschriften veel aandacht besteden aan de vrije val waarin de zender terecht is gekomen. Nu de commerciële klanten weer onderhandelen over hun contracten met omroepen voor 2011 merkt SBS natuurlijk dat ze niet staan te trappelen dezelfde voorwaarden te accepteren dan in de tijd dat het daar heel goed ging.”

Ook media-expert Ton Verlind was deze week erg kritisch over het programma. Het genre is uitgemolken. De spelregels zijn onoverzichtelijk. Het zit op het verkeerde tijdstip en de casting is erg slecht. “Het is zo plastic, zo onecht. Het mist de tijdsgeest volledig,” aldus Verlindt in het AD.

Secret Story is de duurste SBS-productie sinds tijden. Net 5 heeft nog goede hoop en garandeert dat de cijfers zullen stijgen.(AHA)