AMSTERDAM -  Een infiltrant heeft geprobeerd zich bij Secret Story naar binnen te praten om een boek te schrijven over de op Big Brother geënte realityserie. En ook een misdadiger hoopte de villa in Portugal binnen te dringen. Tevergeefs. Uit de ruim zesduizend aanmeldingen hebben de makers van de nieuwe show hun 15 deelnemers gevonden. „Een aantal mensen heeft zijn baan ervoor opgezegd”, zegt de producent.

Acht mannen en zeven vrouwen laten zich vrijwillig opsluiten. Voornamelijk dertigers, slim, evenwichtig, nieuwsgierig en sociaal vaardig. En ze zullen een dikke huid nodig hebben. Terwijl zij in Portugal zitten, zal hun hele hebben en houden op straat komen te liggen. De deelnemers hebben allemaal een geheim en de kijkers dienen te ontdekken welk verhaal bij wie hoort.


Wie had vroeger flaporen, was prostituee of miljonair? Wie heeft een strafblad of gelogen over zijn universitaire graad? Het is de bedoeling dat heel Nederland informatie over de bewoners gaat rondstrooien. Secret Story gaat groot inzetten op social media. Via Hyves, Twitter, Facebook en een speciale sectie van onze eigen internetsite Prive.nl, zal iedereen over de tong gaan.


„Als het spel is begonnen, worden buiten het huis altijd dingen duidelijk”, vertelt producent Rob van der Vleugel. „Deze Big Brother-variant is al gespeeld in Portugal en Frankrijk. Daar was het een groot succes. Exen meldden zich, onbekende kinderen, oude werkgevers. De deelnemers weten waar ze aan beginnen. Alles is geheim, maar niks blijft dat.”


Endemol heeft Hummie van der Tonnekreek, de vrouw achter Big Brother, gebeld voor de opstart. Hummie: „Ik dacht, een makkie. We trekken de archieven open. Maar dat werd het niet.”


Rob: „We zijn op zoek naar geheimen, niet mensen die lethargisch op de bank hangen.” Hummie: „Ho ho, Big Brother is wel mijn grote kind, hè.” Rob: „Nee, het is meer om aan te geven dat er op heel andere dingen wordt gelet bij de casting.