AMSTERDAM -  Een werkloze blondine en een student met eurotekens in zijn ogen. De eerste bewoners van het Secret Story-huis zijn bekend. De 31-jarige Aafke uit Leeuwarden wordt, na een impulsieve bui, vanaf morgen in Portugal opgesloten. „Het bedrijf waar ik werkte, hield ermee op. Ik zat in een dip op de bank met een aantal flesjes wijn achter de kiezen. Toen zei een maat vervolgens ’we gaan je aanmelden’.”

„Begin deze week heb ik het aan mijn vrienden verteld. Ze waren heel enthousiast, vinden het echt iets voor mij. Mijn ouders reageerden met ’we zien wel waar het ons brengt’.” 
Straks kent heel Nederland haar geheim. „Daar heb ik geen moeite mee. Ik heb niemand verteld met welk geheim ik meedoe. De mensen die ik ken kunnen voor een verrassing komen te staan, maar het kan ook zijn dat ze het al weten.” 
De vrijgezelle Aafke hoopt op een hoop lol in het huis. „Met mensen die iets te vertellen hebben, enthousiast zijn… Liever geen depressievelingen met wie weinig te lachen valt. Ik moet ondervinden hoe de anderen het spel spelen en vervolgens zelf een beetje mijn weg daarin vinden. Als ik win ga ik een autootje kopen. En een spaarrekening openen, die heb ik nog nooit gehad.” 
Haar toekomstige huisgenoot Guido (20) is erg gecharmeerd van de minimaal een ton die gewonnen kan worden. „Ja, ik doe natuurlijk ook mee om het geld, dat gaf de doorslag om ’ja’ te zeggen. Ik heb er niet echt een plan mee, lekker genieten en op de bank zetten.” 
De parttime student uit Utrecht werkt in de catering en doet opbouw bij evenementen. „Ik zag een advertentie in jullie krant, en ben toen naar een screening geweest. Er werd heel weinig over verteld, het is vanaf het begin al een mysterie.” 
Zelf doet hij ook nogal geheimzinnig. „Over mijn spelstrategie kan ik nog niets prijsgeven; ik anticipeer op hoe het in het huis verloopt. Ik vond het best moeilijk toen ik hoorde hoe lang we opgesloten zouden kunnen zitten: honderd dagen! Gelukkig is het niet lui op de bank hangen.” 
„Ik hoop op spontane medebewoners en dat er de eerste dagen al een sfeer ontstaat. En dat ik straks word herkend op straat? Ik focus me nu op het spel, wil zakelijk blijven. En we zien wel wat eruit komt. Ik grijp deze kans met beide handen.”