De kandidaten van Secret Story (zondag 21.15 uur, NET5) worden 24 uur per dag in de gaten gehouden. De kandidaten van Secret Story (zondag 21.15 uur, NET5) worden 24 uur per dag in de gaten gehouden.
 

Foto: Elvin Boer
 

“De deelnemers kunnen onder onmenselijke druk komen te staan.” andreas wismeijer, psycholoog “De deelnemers kunnen onder onmenselijke druk komen te staan.” andreas wismeijer, psycholoog
 

Secret Story, nieuwe realityserie van Net 5, begint zondag. Deelnemers aan het programma moeten
elkaars geheimen ontfutselen. Psycholoog Andreas Wismeijer, schrijver van het boek Geheimen: De Psychologie van wat We Niet Vertellen, geeft de kandidaten tips
 

Waarom is het zo moeilijk om een geheim voor je te houden?
Mensen zijn sociale wezens en willen graag vertellen wat ze bezighoudt. Door dingen te delen creëer je een uitlaatklep en kun je raad krijgen.
 
De kandidaten zitten 24 uur per dag in een huis, is dat extra lastig?
Als het om geheimen gaat die ze nog aan weinig mensen verteld hebben dan komen ze onder onmenselijke druk te staan. Ze zitten constant op elkaars lip en iedereen zit te vissen. De kleinste misstap is dan al voldoende om je geheim prijs te geven. Ze moeten ontzettend op hun hoede zijn en dat kost veel mentale energie.

Hoe kun je zien of iemand liegt?

Daar is wel onderzoek naar gedaan maar de gemeten effec­ten zijn zo minimaal, ik geloof daar niet echt in. Er wordt wel eens gezegd dat mensen die liegen bijvoorbeeld wegkijken, maar er zijn verlegen mensen die dat altijd doen, al lezen ze een boodschappenlijstje voor.

Hoe kun je het geheim van iemand anders ontfutselen?

Vraag iemand onverwachts om zijn of haar verhaal nog eens te vertellen, maar dan in omgekeerde volgorde. Als het verhaal gelogen is, dan is dat heel moeilijk. En als je een vermoeden hebt van waar het geheim over gaat dan kun je iemand onder druk zetten door heel lang over dit onder­werp te praten. Je zult zien dat de leugenaar snel van onderwerp verandert of ineens wegloopt.

Heeft u verder nog tips?

Om iets geheim te houden moet je goed kunnen bluffen en snel kunnen repareren. Als je iets verkeerds hebt gezegd moet je het zonder stotteren recht kunnen zetten. Om iets geheim te hou­den moet je vaak liegen, het is dus essentieel om te onthouden welke leugen je tegen wie hebt verteld. 

Secret Story loopt in Frankrijk al vier seizoenen. Wat verbergen de Fransen zoal?
 

Maija overleefde een tsunami.Elisabeth werd twee jaar lang gezocht door InterpolThomas is een hermafrodiet.Senna’s ex zit ook in de villa.