Secret Story is pas twee dagen onderweg, maar tv-maker en -criticus Bert van der Veer is gematigd enthousiast na het zien van de kick-off afgelopen zondag. “Je hebt natuurlijk allerlei gevoelens over een programma voordat het begint. Ik dacht dat er werkelijk vreselijke geheimen gebruikt zou worden, dat viel een beetje tegen. Ook waren er wat rare mensen met een hoog Cherso-gehalte. Maar in de kick-off zag ik ook meteen al wat dingetjes gebeuren. Als je dan al opdrachtjes injecteert, dan belooft dat wel spanning en sensatie. Ik was er na afloop eigenlijk wel iets milder over dan ik aanvankelijk dacht.”


Hij vervolgt in de Coen & Sandershow: “Tussen die 15 kandidaten gaan er wat dingen gebeuren. Je moet niet onderschatten wat de makers allemaal bedacht hebben. Om een geheim te ontfutselen moet je praten. Er zal meer gebeuren dan in Big Brother, waarin mensen de hele dag op hun luie reet zaten. Er hangt bij Secret Story wel erotiek in de lucht.”


Net 5 noemt Secret Story ‘de volgende stap in het genre reality-tv’ en Van der Veer neemt diezelfde bewoordingen in de mond. “Het is scripted reality, met andere woorden: er is een draaiboek waar op gezette tijden dingen op die types worden losgelaten. Ik vind dat wel slim. Bij Big Brother zochten de kandidaten het maar uit, bij De Gouden Kooi was het veel pesten en asociaal gedrag. In Secret Story zitten wel Wie Is de Mol-achtige elementen.”


De criticus denkt dat Net 5 er voor moet waken dat Secret Story niet te plat wordt. “Het zou zomaar heel plat kunnen worden. Dat is een beetje te vroeg om te oordelen na één avond omdat die meisjes er zo uit zagen. Je trekt toch je mooiste jurkje aan als je binnenkomt.” Van der Veer merkt op: “Ik begreep dat de legendarische Hummie van der Tonnekreek heeft gecast. Ik kan me voorstellen dat je niet alleen let op iemands geheim maar ook op hoe mensen in elkaar zitten. Je moet de slimheid van die tv-rakkers niet onderschatten.”


Van der Veer denkt dat Secret Story minstens tussen de 300 en 400 duizend kijkers zal moeten scoren om als ‘een beetje goed’ te kwalificeren.